Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czeskie - jedno z najpopularniejszych ciast, które w niektórych kręgach znane jest również jako miodownik czy ciasto grysikowe. Jak przyrządzić w domu wyborne, wykwintne ciasto czeskie, które zachwyca swoim wyglądem na witrynkach cukierniczych? Wbrew pozorom nie jest to trudne! Przepis na ciasto czeskie jest banalny - całość zajmie wam kilkanaście minut
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.
Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem – kaszę mannę ugotować na mleku – powinna być dość gęsta. Ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.
Przygotować polewę – masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić
Złożyć ciasto – na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło.