Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsłynniejsza Dominikowa jaką znam, to matka Jagny z „Chłopów”. Była krzepką i sprytną kobietą, ale też dobrą gospodynią, u której można było smacznie i dobrze zjeść. Takie też jest ciasto Dominikowa – proste i pyszne. To przepyszny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Fantastyczny, śmietankowy krem, delikatny biszkopt oraz dodatek kakao sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto Dominikowa nie jest zbyt skomplikowany, a zatem poradzą sobie z nim nawet początkujący entuzjaści wypieków.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Składniki
Najpierw należy przygotować biszkopt. Przed rozpoczęciem upewnij się, że jajka mają temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek, a następnie dodaj do białek szczyptę soli i za pomocą miksera ubij je.
Gdy masa będzie już sztywna, miksuj dalej, dodając stopniowo cukier. Następnie w ten sam sposób dodawaj żółtka. Potem odłóż mikser, stopniowo dodawaj do masy mąkę i porządnie mieszaj za pomocą łyżki.
Powstałą masę rozprowadź w prostokątnej formie 35x25 cm wysmarowanej od spodu masłem. Rozgrzej piekarnik do około 175-180 stopni Celsjusza i piecz w nim biszkopt przez około 25 minut. Przed wyciągnięciem upewnij się, że ciasto jest gotowe, wbijając do niego patyczek. Po wyjęciu biszkoptu, odłóż go na bok, aby wystygł.
Pora na krem śmietankowy. Wlej śmietankę do miski, zacznij miksować i dodawaj stopniowo mascarpone i cukier puder. Uważaj, żeby całość się nie zwarzyła. Aby tego uniknąć, zmniejsz obroty, gdy masa zacznie gęstnieć.
Teraz trzeba działać szybko. Wystudzony biszkopt podziel na trzy części. Przełóż je kremem śmietankowym. Na najwyższym biszkoptowym spodzie również rozprowadź krem, jednak jego warstwa musi być cieńsza. Użyj rękawa cukierniczego, by ozdobić wierzch ciasta różyczkami z kremu. Całość ozdób sypiąc kakao przez sitko.