Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 22
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 22
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
W dużej misce najlepiej z pokrywką zasypać drożdże solą i cukrem, zamieszać. Wbić jajko oraz żółtka, lekko rozbić łyżką. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z olejem, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką zamykamy miskę i lekko potrząsamy (tak by całość dokładnie się połączyła, gdy ciasto zbytnio się przykleja do miski można dosypać jeszcze troszkę mąki).
Do gorącej wody wkładamy przykrytą miskę(jeśli miska ma pokrywkę z funkcją odpowietrzania , usuwamy jego nadmiar). Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie możemy przechodzić do ostatniego etapu.
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy następnie kroimy według uznania na 12 części na rogaliki, lub kółeczka na bułeczki. Dodajemy wybrane nadzienie, zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy cukrem dla ozdoby. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min.