Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z jagodami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1104
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1104
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie