Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe z kruszonką"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 37
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 59
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 37
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 294
Składniki
Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i połowę letniego mleka i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie resztę mąki i cukru wymieszaj z solą, jajkiem, olejem i zaczynem drożdżowym. Dolej pozostałe mleko, wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce.
Twaróg wymieszaj z żółtkiem i skórką z cytryny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie kule i rozwałkuj na placki wielkości tortownicy.
Jeden placek posmaruj twarogiem i włóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Przykryj drugim plackiem.
Truskawki (mrożone należy najpierw wolno rozmrozić) pokrój na kawałki.
Masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki z cukrem pudrem i delikatnie mieszając zrób kruszonkę. Na ciasto wyłóż truskawki, a na nie kruszonkę.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C., włóż ciasto i piecz około 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C. i piecz jeszcze 40 minut.Źródło: Tele Tydzień