Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stara receptura, dokładnie takie robiła moja babcia i mama. Ciasto pięknie wyrasta. Przepis na dwie tortownice 16 i 22 cm.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
1. Kruszonka Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzech mieszamy. Zimną margarynę kroimy w cząstki i dodajemy do mąki. Szybko niezbyt dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do lodówki. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z cukrami do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodaje my go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. 2. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Wykładamy dwie tortownice lekko dociskając ciasto. Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy). Wstawiamy do piekarnika 160-180 C na około 50-60 minut