Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto drożdżowe ze śliwkami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 138
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 35
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 290
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 138
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 35
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 290
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Składniki
Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki przesiej, dodaj jajka, sól, wyrośnięte drożdże, resztę mleka i cukru. Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, potem ręką przez kilka minut, tak by dokładnie się połączyły.
Masło rozpuść w garnku, wystudź, dodaj do ciasta, wyrabiaj ciasto 10 minut, odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osącz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Płaską blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką, z ciasta uformuj placek grubości 3 cm, ułóż na nim śliwki miąższem do góry. Piecz 45 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień