Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Z masła, mąki i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Schłodzić je, po czym wylepić nim formę i podpiec na złoty kolor. W tym czasie dynię ugotować.
Ostudzoną dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozbić jajka, żółtka utrzeć z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru, połączyć z masą żółtkową i dynią.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Ostudzić.
Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą, następnie wyłożyć na nią przygotowane ciasto dyniowe. Wierzch posmarować resztą marmolady.
ok. 55 minut
Zanim włożysz ciasto do pieczenia, możesz dosypać do niego trochę posiekanych orzechów włoskich!Źródło: Twoje Imperium