Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, delikatnie wilgotne i żółciutkie ciasto bez jajek. Ciasto wystarczy dobrze wymieszać dużą łyżką drewnianą, wbijając powietrze w ciasto. Dynię gotujemy w mleku kilkanaście minut i już mamy żółciutką bazę ciasta. Prościej, szybciej i smaczniej nie może być.
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 66
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 66
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Składniki
Blaszka 25 X 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana sezamem. Dynię obrać , pokroić w kostkę i ugotować w 100 ml mleka. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać 50 ml letniego mleka. Po 5-10 minutach dodać resztę składników i mieszać dużą drewnianą łyżką, wbijając w ciasto jak najwięcej powietrza. Mieszać kilka minut , przykryć i odstawić w cieple do podwojenia objętości. Ciasto powinno być nieco rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. Potem ciasto przełożyć, lub pozwolić mu opaść do blaszki, wierzch posypać sezamem. Piec w 180 C ok. 40-50 minut.