Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto z dyni. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Wszystkie składniki, które używałam miały temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o dynię, to użyłam dyni baby, którą obrałam, wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Użyłam około połowę swojej dyni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką i wyłożyłam je na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 180 stopni. W praktyce wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych