Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto dyniowe pachnące goździkami"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16776
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16776
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiej przez sito do miski, dosyp cukier puder i dodaj pokrojone masło. wymieszaj z solą, po czym przełóż na stolnicę. Zagnieć ciasto z jajkiem, ulep kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na około godzinę.
W tym czasie umytą dynię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz na dolnym poziomie do czasu, aż będzie całkiem miękka. Skórę usuń, a miąższ zmiksuj.
Ciasto rozwałkuj, a potem wyklej nim dno formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostaw kawałek do dekoracji.
Purée z dyni zmiksuj z jajkami, cukrem oraz przyprawami na puszystą masę. Pod koniec dolej mleko skondensowane i jeszcze chwilę ubijaj.
Wylej przygotowany farsz na podpieczony spód. Wierzch udekoruj resztą ciasta, po czym wstaw do gorącego piekarnika na około 45 minut.
Czas: 120 min. 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV