Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto dyniowe pod śnieżną pierzynką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 189
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1207
Składniki
ok. 80 minut
Orzechy laskowe i biszkopty drobno zetrzeć. Wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masę przełożyć do foremki z wyższą krawędzią (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie docisnąć do dna.
Pokrojony w kawałki miąższ dyni ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić. Kilka kawałków dyni odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładkie purée. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na pianę. Dodać jogurt naturalny, dyniowe purée, a na końcu wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika.
Ciasto dyniowe rozsmarować na orzechowo-biszkoptowym spodzie w foremce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną. Posypać posiekanymi pistacjami i udekorować kawałkami dyni.Źródło: Życie na gorąco