Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami.
Polecam.
Odsłon: 155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 495
Polecam.
Odsłon: 155
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 495
Składniki
Biszkopt: (u mnie na tortownicy 26cm) Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek i mak, mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół. Masa: Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Figi karmelizowane: Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc trzeba to zrobić uważnie. Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe karmelizowane figi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.