Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto francuskie czekoladowo-ananasowe"
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 41
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 40
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 41
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 40
Składniki
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy z przesianą mąką i wiórkami kokosowymi. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 8 min w 200°C.
Ciasto francuskie dzielimy na pół, wałkujemy na dwa płaty o wielkości blachy. Pieczemy je na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 200°C.
Z budyniu, mleka i cukru gotujemy gęsty krem. Studzimy, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojone masło i miksujemy na gładki krem. Do jednej połowy kremu dodajemy 3/4 ananasa pokrojonego w kostkę, do drugiej roztopioną i schłodzoną polewę czekoladową.
Jedno ciasto francuskie smarujemy masą ananasową i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt pokrywamy kremem czekoladowym i przykrywamy drugim ciastem francuskim. Z białka, cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Ciasto smarujemy lukrem, posypujemy kokosem, dekorujemy stopioną czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem na każdym kawałku kładziemy kawałeczek ananasa.Źródło: Rewia