Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy niedrogich słodkości powinni być usatysfakcjonowani. To proste ciasto sprawdzi się dosłownie na każdą okazję
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2789
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 55
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2789
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 55
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 85
Składniki
Wykonaj spód. W tym celu nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 20-23 centymetry wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kosteczki i roztop razem z masłem. Uważaj, aby nie doszło do przypalenia. Masę ostudź.
Zmiksuj żółtka jajek i kakao. Dodaj to do ostudzonej czekolady i krótko wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Małymi partiami, stopniowo, dodawaj cukier i ubijaj cały czas. Miksuj jeszcze z 2 minuty. Piana musi być gęsta, błyszcząca i sztywna.
Ubite białka wymieszaj z masą czekoladową i wlej do formy. Piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij i studź w formie.
Teraz czas na mus czekoladowy. Roztop masło i czekoladę, ostudź. Zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Ubite białka mieszaj delikatnie z masą z czekolady i rozpuszczoną w 80 g wody żelatyną.
Masę wylej na środek upieczonego spodu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo nawet całą noc. Możesz udekorować startą, gorzką czekoladą. Pychotka!