Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopt:Białka ubić.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a następnie kolejno po żółtku.Wsypać przesianą mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i kakao.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 26na36cm. Piec około 30minut w temperaturze 180 stopni.Masa budyniowa:Rodzynki sparzyć.Budynie ugotować na mleku,ostudzić.Masło ucierać,dodając stopniowo budynie,na koniec rodzynki i cukier.Masa kawowa:Żelatynę rozpuścić w 3/4szkl.gorącej wody.W zagotowanym mleku rozpuścić kawę.Do schłodzonej kawy wsypać śmietanę w proszku i ubić.Dodać schłodzoną żelatynę i wymieszać.Ciasto kawowe:Ostudzone ciasto przekroić na pół nasączyć alkoholem.Masę budyniowa wylać na jeden płat ciasta .Masę kawową wylać na masę budyniową.Wstawić do lodówki (do stężenia). Przykryć drugim płatem ciasta.Udekorować wg.uznania.
Do masy kawowej można dodać 2lub 3 łyżki cukru jeśli ktoś lubi bardziej słodki .