Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochaś to ciasto mocno czekoladowe z orzechowym biszkoptem. Z pewnością można się w nim zakochać bez pamięci. Choć jest bardzo efektowne, to mimo wszystko dość proste w przygotowaniu.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 687
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 675
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1491
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4839
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 687
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 675
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1491
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4839
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Orzechy posiekaj bardzo drobno. Jajka rozbełtaj z dodatkiem ekstraktu waniliowego.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj partiami mieszankę jajeczną i wymieszaj. Cały czas mieszając, wsyp połowę mąki, a następnie: mleko i drugą połowę mąki. Na końcu wsyp orzechy włoskie i delikatnie przemieszaj.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do nich w równych ilościach i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder, kakao, 3 łyżki śmietanki i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość na niskich obrotach przez 30 sekund. W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę na sztywno. Dodawaj po jednej łyżce do utartego masła, mieszając do połączenia.
Złóż ciasto. Na jednym z blatów rozsmaruj cienką warstwę kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch i boki także cienko posmaruj. Pozostałym kremem udekoruj ciasto kochaś za pomocą szprycy cukierniczej. Boki posyp kakao. Ciasto podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.