Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korowaj – ciasto, bez którego nie można było przygotować żadnego wesela! To rodzaj tradycyjnego pieczywa pszennego, kołacza, ozdobionymi różnymi ozdobami. Tradycyjnie w jego wypiekaniu nie mogli brać udziału mężczyźni. Choć dzisiaj tradycja ta raczej zostaje już zapomniana, warto zakosztować tego smaku.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 97
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13962
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 28
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 130
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 194
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 97
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13962
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 28
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 130
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 194
Składniki
Mąkę i drożdże wsyp do miski. Wlej mleko i śmietanę, a następnie dobrze wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
W osobnej miseczce ubij na sztywno białka jajek. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ubite jajka dodaj do pozostałych składników i wymieszaj wszystko. Wsyp rodzynki. Wyrabiaj całość przez ok. 15 minut.
Odstaw ciasto pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Weź duży garnek, bez plastikowych elementów. Jedną częścią ciasta wyściel dno i boki garnka. Z drugiej części ciasta zrób cienkie wałeczki. Spleć z nich warkocze i ułóż w formie ślimaka na pierwszej warstwie ciasta. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Z trzeciej części ciasta wykonaj różnorodne ozdoby: serca, kwiaty, warkocze. Połóż na wyrośniętym cieście. Białko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch korowaja. Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę. Korowaja podawaj posypanego cukrem pudrem.