Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto leśny mech to wyjątkowy smakołyk dla amatorów słodkich smaków. Ciasto przygotowane jest na bazie szpinaku i kremu z mascarpone jest łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne, może stanowić ciekawą propozycję na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Do masy jajecznej wlewamy olej i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek i wszystko krótko miksujemy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Na końcu do ciasta dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 60 minut, po upieczeniu studzimy w piekarniku, wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto i doskładnie ją rozprowadzamy. Na warstwę masy ścieramy na tarce o dużych oczkach górną część ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.