Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może trochę czasu trzeba poświęcić oraz pracy wykonać, ale warto, bo smak jest bardzo dobry, a lody lubią raczej wszyscy.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 411
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 411
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Składniki
Zaczynamy od spodu ciasta. Herbatniki miksujemy na drobny pył. Rozpuszczamy masło dodajemy mleko i wlewamy do rozdrobnionych herbatników, mieszamy całość.
Na talerz kładziemy tortownicę o średnicy 22 cm, ale bez dna. Do tortownicy wkładamy masę z herbatników ubijamy i wkładamy do lodówki na 30 min
Śmietanę 30% wymieszaj w misce z mlekiem skondensowany. Śmietanę 36 % wlej w inną miskę, ubijaj, aż będzie puszysta. Dodaj ubitą śmietanę do całości i wymieszaj.
Podziel przygotowaną masę na dwie równe części. Do jednej dodaj cukier waniliowy, a do drugiej dodaj kakao. Ważne jest to, aby obie części były płynne, by można było je swobodnie lać łyżką wazową do tortownicy.
Na przygotowany spód lejemy brązową masę 4 łyżki. Pamiętamy, by masa była lejąca. Tutaj troszeczkę jest zbyt gęsta, więc trzeba dodać trochę mleka.
Następnie 4 łyżki białej masy i tak na przemian do wykorzystania całej masy. Jak mamy masę w tortownicy, to patyczkiem od szaszłyków robimy kreski w cieście .
Po zrobieniu wzoru w cieście, całość wkładamy do zamrażarki na min. 6 godzin, by całość zamroziło się. Teraz widać czemu ciasto musi być lejące by wzór, który się tworzy wyszedł ładnie. To co widać po lewej stronie to efekt pierwszej warstwy, która była zbyt gęsta. Ale smak jest wyborny i bez konserwantów.
I tak oto mamy już ciasto lodowe gotowe do serwowania jako deser lodowy.