Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto makowe z mandarynkami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 340
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1551
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 340
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1551
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka ubij z cukrem waniliowym, białka z kryształem. Połącz obie masy, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mak. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem i posyp tartymi orzechami. Piecz je w temperaturze 180o C przez 15 minut.
Poczekaj aż wystygnie, oderwij papier i przekrój poziomo na trzy części. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i cały czas mieszając, schłódź go. Następnie ubijaj krem mikserem, dodając pokrojone na kawałki masło.
Spód ciasta posmaruj połową dżemu i kremem (trochę odłóż do dekoracji). Przykryj drugim płatem i wyłóż resztę dżemu. Mandarynki pokrój i ułóż je na wierzchu ciasta (kilka zostaw).
Z folii uformuj wokół ciasta mankiet. Przygotuj galaretkę. Tężejącą zalej mandarynki, wstaw do lodówki. Po godzinie połóż na cieście trzeci płat ciasta, stroną z orzechami w górę. Schłódź.
Zdejmuj folię i pokrój ciasto. Udekoruj kremem i mandarynkami. Czas przygotowania: 80 min. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja ok. 326 kcal.
Zamiast maku do ciasta (przed pieczeniem) możesz dodać drobniutko pokrojone migdały lub orzechy laskowe.Źródło: Na żywo