Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto znalezione w przepisach babci:)
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 168
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 243
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 168
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 243
Składniki
Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier i 2 łyżki wody, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180º C.
Masa malinowa: Maliny zblenderować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się części pestek. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Do miski wlać pół szklanki śmietanki (reszta będzie na masie malinowej) i zmiksować ją z serkami i jogurtem, powoli wlewając zimną, tężejącą galaretkę. Dodać przecier malinowy i wszystko razem zmiksować. masę wylać na biszkopt (można na chwilę odstawić do lodówki aby zgęstniała).
Żelatynę zostawić do napęcznienia w 3 łyżkach wody, po czym upłynnić i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (do smaku, ok. 1 łyżki) i tężejącą zimną żelatynę. Śmietanę rozsmarować na masie malinowej i posypać kokosem.