Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marchewkowe"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Rodzynki zalać rumem i odstawić, by nasiąkły. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Miksując, dodawać stopniowo olej. Potem partiami dokładać obie mąki przesiane razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta. Na końcu dołożyć marchewkę i rodzynki. Blachę natłuścić i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 45 minut.
Twaróg i twarożek utrzeć z oboma rodzajami cukru i sokiem z cytryny na gładki krem. Posmarować nim ciasto. Schładzać przynajmniej godzinę. Ciasto pokroić na porcje. Każdą udekorować marchewką z marcepanu.Źródło: Życie na gorąco