Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marchewkowe z masą pomarańczową"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14152
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14152
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
ok. 90 minut
Marchew obrać, grubo zetrzeć. Utrzeć 12,5 dag masła z cukrem wanilinowym i 10 dag cukru. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na końcu dołożyć startą marchewkę.
Ciasto wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej foremki (11x26 cm, poj. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45 minut. Przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do wystudzenia. 2Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. Na patelni stopić 2,5 dag cukru. Do karmelu wlać 5 łyżek soku z pomarańczy. Mieszając, podgrzewać, aż sok i karmel dobrze się połączą. Dodać skórkę z pomarańczy, zdjąć z ognia.
Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dokładać twarożek i śmietanę. Krem wymieszać z 2/3 skórki pomarańczowej i resztą soku z pomarańczy. Zimne ciasto rozkroić na trzy placki i przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, ozdobić pozostałą skórką z pomarańczy. Wstawić do lodówki do stężenia.Źródło: Życie na gorąco