Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczową"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 196
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 196
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Ze sparzonej, osuszonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Będziemy potrzebować 100 ml soku. Marchewkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do masy jajecznej. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy startą marchewkę, mielone migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy 40-50 minut, odstawiamy, by ciasto przestygło. Pokrywamy np. lukrem z przepisu ekspertki na stronie 36.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 228 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 47 g.Źródło: Rewia