Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto marmurkowe"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 139
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 175
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 682
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 139
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. 20 dag masła pokrój na kawałki, utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj żółtka. Po koniec wmieszaj mąkę i białka.
2/3 ciasta umieść w wyłożonej pergaminem tortownicy. Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wylej na jasne ciasto. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. 35-40 minut.
Z mleka, cukru kryształu i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszaj, aż wystygnie. Miksuj resztę masła, stopniowo dodając budyń, aż krem będzie gładki. Wyłóż go na wystudzone ciasto. Odstaw do schłodzenia.
Wiśnie opłucz, wydryluj i delikatnie powkładaj w krem. Galaretkę przygotuj według przepisu. Zalej owoce. Odstaw do stężenia.
czas ok. 70 min; porcja – 440 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety