Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo łatwe do zrobienia, aromatyczne i wilgotne, smakuje o każdej porze roku.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Składniki
Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy, wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki, wlać żółtka i nożem posiekać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 3/4 kruszonki wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i szybko zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/37 cm. posypać bułką tartą.
Resztę ciasta wyrobić palcami do powstania kruszonki i pozostawić w chłodnym miejscu.
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z cynamonem i cukrem, wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać cukier puder, ocet i ubijać na sztywno. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pod koniec dodać mąkę kokosową i wiórki, ubijać przez moment do połączenia się składników. Gotową piankę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
Wierzch ciasta posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-55 minut.