Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto morelowe z migdałami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Miękki tłuszcz pokrój na kawałki. Dodaj cukier i utrzyj na pianę. Wlewaj żółtka, a potem dodaj sztywną pianę z białek. Wmieszaj mąkę.
Ciasto rozsmaruj na blasze z wyższą krawędzią, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Połowę ciasta posyp płatkami migdałowymi wymieszanymi z cukrem i miodem.
Piecz w temperaturze 180o C 40 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie, wyjmij je i przekrój poziomo na połowy: jedną ze skórką migdałową, drugą gładką.
Wypestkuj morele, pokrój w ćwiartki i gotuj z cukrem i 100 ml wody. Gdy zmiękną, dodaj proszek budyniowy wymieszany w połowie wody i gotuj jeszcze chwilę. Troszkę wystudź i gdy będą letnie, rozsmaruj na gładkim cieście. Wstaw do lodówki do stężenia.
Ubij śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i rozsmaruj na stężałym kremie morelowym. Przykryj płatem ciasta ze skórką migdałową.
Czas przygotowania: 90 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 484 kcalŹródło: Na żywo