Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowo-marchewkowe ciasto z pomarańczową polewą i wzorkiem pajęczyny idealnie sprawdzi się na halloweenowe przyjęcie. Jest dość proste w przygotowaniu, nie wymaga artystycznych umiejętności, dlatego każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem bez najmniejszego problemu.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Dynię dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut (do miękkości). Odcedź i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie chłodna, zmiksuj na purée.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Masło roztop w mikrofalówce i odłóż do przestudzenia.
Jajka wbij do dużej miski, wsyp cukier kokosowy, dodaj pastę waniliową i zmiksuj. Gdy masa podwoi swoją objętość, wlej cienkim strumieniem roztopione masło. Miksuj jeszcze przez minutę.
Do masy jajecznej przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj purée z dyni oraz marchewkę i ponownie wymieszaj.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto. Wyrównaj z wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut. Przed wyjęciem zrób test suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj polewę. W kąpiel wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietankę, masło i barwnik. Całość wymieszaj i wylej na zimnie ciasto, wygładź z wierzchu nożem. Pozostaw do zastygnięcia.
Następnie rozpuść 2 kostki czekolady i na pomarańczowej polewie stwórz wzorek pajęczyny. W jednym miejscu zrób większego kleksa, który będzie imitował pająka w sieci. Oczy zrób z ziarenek sezamu.
Wskazówka: rozpuszczoną czekoladę możesz przelać do sylikonowego pisaka, dzięki któremu z łatwością zrobisz wzorki.