Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wpadają do was goście i chcecie im zaserwować smaczny i niezbyt skomplikowany deser, ciasto Palma z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem. Doskonale prezentuje się na stole, a do jego przygotowania nie potrzeba ani specjalnych umiejętności ani wyszukanych składników.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiej do jednej miski. Dodaj proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki. Oddziel białka od żółtek. Do tych pierwszych dodaj sól i zacznij ubijać na wysokich obrotach, najlepiej mikserem. Miksuj do momentu aż piana będzie gęsta i sztywna. Wsypuj partiami cukier, zarówno tradycyjny, jak i waniliowy i ubijaj tak długo, aż się rozpuści. Piana z białek powinna zrobić się błyszcząca. Wtedy przestań ubijać dalej masę. Dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu. Piecz przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietanę zacznij ubijać najpierw na średnich obrotach, następnie zwiększ na maksimum. Miksuj tak długo aż będzie miała gęstą konsystencję.
Dodaj mascarpone i miksuj krótko, aż masa będzie gładka oraz sztywna. Dodaj cukier puder i wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
Ostudzony biszkopt przekrój na 4 części. Najlepiej zrobić to ostrym nożem lub specjalnie przeznaczoną do tego żyłką. Jeśli sprawi ci to trudność, możesz podzielić ciasto na 2 lub 3 grubsze. Każdy blat wyłóż kremem śmietankowym i przykryj kolejnym ciastem. Wierzch powinien kończyć się kremem śmietankowym. Udekoruj go wiórkami kokosowymi.