Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piękna Helena to cudowne połączenie czekolady z przyprawami korzennymi i soczystymi gruszkami. Idealny smakołyk do filiżanki kawy lub herbaty. Przygotowanie ciasta zajmie Wam dosłownie chwilę. Po upieczeniu wypiek warto udekorować cukrem pudrem lub polać gęstą polewą czekoladową.
keksówka 10x28 cm, mikser
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek wsyp szczyptę soli oraz dodawaj stopniowo po łyżce cukru, następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno żółtka, olej oraz mleko. Mikser odstaw na bok. Do masy jajecznej dodaj sypkie składniki. Ciasto wymieszaj szpatułką.
Keksówkę o wymiarach około 10 x 28 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Umyte i osuszone gruszki umieść w foremce w równych odstępach.
Ciasto piękna Helena piecz w piekarniku rozgrzanym d0 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 35 minut.
Upieczone ciasto przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.