Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto piernikowe z owocami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem. Miotełką ubij mleko z miodem, olejem i rumem. Połącz obie masy. Wymieszaj i dodaj śliwki pokrojone na kawałeczki.
Brytfannę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, a następnie wlej do niej ciasto. Wygładź powierzchnię. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez ok. 40 minut. Poczekaj, aż trochę wystygnie i przełóż na blat.
Z cukru pudru, soku wyciśniętego z cytryny oraz rumu utrzyj gładką, jasną polewę. Rozgrzej też gotową ciemną polewę czekoladową. Najpierw wierzch ciasta posmaruj polewą cukrową, a po chwili za pomocą rożka papierowego popryskaj ją polewą czekoladową, robiąc ozdobną kratkę. Poczekaj, aż polewy zaschną. Następnie pokrój placek, a każdy kawałek udekoruj migdałami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami.
Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Kalorie: porcja 247 kcalŹródło: Na żywo