Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-06-2021
Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Połaczenie jabłek, truskawek i rabarbaru jest poprostu rewelacyjne.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
Mąkę, masło, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, truskawki oraz rabarbar kroimy na mniejsye kawałki. Do owoców dodajemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wielkości 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owocę ubite białka . Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.40min. Ciasto studzimy najlepiej przy otwartych drzwiach piekarnika by piana nie opadła.