Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto pomarańczowa delicja"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 141
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2933
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Włóż zwiórkowane masło, siekaj, aż powstaną grudki. Zagnieć, dodając wodę. Ciasto włóż do lodówki, po godzinie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 15 minut. Przestudź.
Nadzienie: odlej 1/2 szkl. mleka, zmiksuj z jajkiem i budyniem. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym. Wlej zimne mleko z budyniem i ciągle mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. 2 łyżki masła rozgrzej. Z 2 pomarańczy zetrzyj skórkę, wsyp ją do masła, podsmaż. Dolej ocet, odstaw na kilka minut. Domieszaj do budyniu.
Pomarańcze pokrój w plastry. Nadzienie przełóż na ciasto, piecz ok. 20 minut. Ostudź, na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, posyp czerwonymi owocami.Źródło: Naj