Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto ponczowe z polewą lukrową"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
Formę o średnicy 26 cm natłuść i wysyp grubą mąką. Ubij jajka z cukrem i wmieszaj przesianą mąkę. Wlej ciasto do formy i piecz 40 min w 180°C.
Zagotuj 100 ml wody z cukrem. Dopraw ponczem, zafarbuj barwnikiem spożywczym i poczekaj, aż wystygnie. Korpus przekrój poziomo na trzy części. Jedną część włóż do czystej formy i posmaruj marmoladą. Nałóż drugą część i zalej ponczem. Przykryj ostatnią częścią posmarowanego korpusu, marmoladą w dół.
Wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnie posmaruj marmoladą i lukrem z wymieszanego z gorącą wodą cukru pudru i soku z cytryny.Źródło: TV14