Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Popapraniec swoją ciekawą nazwę zawdzięcza warstwom kremu i ciasta, które łączą się ze sobą, tworząc ciekawą mozaikę. To wyjątkowo ciekawe połączenie ciasta makowego i prostego kremu budyniowego.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier (biały i waniliowy razem). Masa pod koniec powinna być sztywna i błyszcząca. Żółtka roztrzep delikatnie i wlej cienkim strumieniem do białek. Krótko zmiksuj. Teraz przesiej mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj do masy. Na koniec w taki sam sposób dodaj mak mielony.
Ciasto przelej do formy, a następnie umieść je w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj budyń śmietankowy zgodnie z zaleceniami producenta, stosując tylko mniejszą ilość mleka. Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie ubij masło w taki sposób, aby powstała puszysta i jasna masa. Dodawaj po łyżce budyniu śmietankowego, dalej miksując.
Ciasto podziel na trzy części i na każdej z nich rozsmaruj masę budyniową. Ciasto możesz udekorować orzechami albo makiem.