Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto porzeczkowe z bezami"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 395
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 395
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, miękkie masło, żółtka, 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny, łyżkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 200° C. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy. Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego krawędź. Wstaw do piekarnika i podpiekaj przez ok. 20-25 minut. Przygotuj porzeczki. Oczyść je i opłucz.
Twaróg zmiksuj z jajkiem i cukrem pudrem. Masę twarogową wyłóż na upieczone ciasto i posyp porzeczkami. Ubij sztywną pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Przełóż do woreczka cukierniczego z końcówką z gwiazdką i udekoruj powierzchnię ciasta. Ponownie włóż placek do piekarnika i zapiecz szybko masę bezową. Czas przygotowania: 60 minutŹródło: Na żywo