Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznanianka to ciekawie wyglądające ciasto z polewą z bitej śmietany i udekorowanej efektownymi wzorami z lukru pomarańczowego. Deser jest prosty w przygotowaniu i z pewnością sprawdzi się nie tylko do niedzielnej kawy, ale nawet na świątecznym stole. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 116
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1743
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. W osobnej misce utrzyj ze sobą miękkie masło z cukrem i esencją waniliową. Następnie dodaj jajka i ubij całość do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do składników mokrych przenieś połowę składników suchych oraz połowę mleka i wymieszaj. Dodaj resztę mąki i mleka. Znowu wymieszaj. Ciasto podziel na dwie połowy. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj do połączenia.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej odpowiednio: najpierw połowę ciemnego ciasta, następnie połowę ciasta jasnego, pozostałą część ciemnej masy i na koniec jasną. Wygładź. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 35-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę śmietanową. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gotową masę nałóż równomiernie na wierzch ciasta i wygładź.
Przygotuj lukier. Wszystkie składniki wymieszaj w misce na jednolitą masę. Nakładaj lukier na wierzch ciasta w różnych miejscach i rozprowadź patyczkiem lub nożem, tworząc fantazyjne wzory i pofałdowania. Poznaniankę udekoruj ciasteczkami i podawaj po całkowitym schłodzeniu w lodówce.