Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne maślane i kruche ciasto rabarbarowe z delikatną waniliową pianką. Rozpływa się w ustach!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10703
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10703
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 264
Składniki
Masło drobno siekam. Wrzucam do malaksera. Dodaję przesianą mąkę, cukier, proszek i żółtka. Miksuję do połączenia i uzyskania ładnej kuli. Dzielę ją na 2 części /1/3 i 2/3/. Owijam w folię spożywczą. Zamrażam.
Kwadratową blachę /niedużą, około 20 cm/ smaruję margaryną, wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce 2/3 zamrożonego ciasta. Dociskam dłonią, żeby wyrównać. Piekę około 20 minut /do zezłocenia/ w 190 stopniach Celsjusza. Studzę.
Rabarbar obieram, myję i suszę. Kroję na prawie-kostki. Rozgrzewam patelnię. Wrzucam kostki i zasypuję cukrem. Podgrzewam tak długo, aż rabarbar puści sok /około 5 minut/. Odsączam. Z soku robię kompot.
Ubijam białka z odrobiną soli. Cały czas miksując – dodaję powoli cukier. Kontynuuję dodając budyń. I to samo z olejem. Miksuję do połączenia składników.
Na ostudzony spód wykładam pianę. Na pianę rozrzucam rabarbar. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto. Piekę około 35-45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Studzę. Posypuję cukrem pudrem.