Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śliwkowe można zrobić na wiele sposobów – jako ciasto drożdżowe, kruche lub na cieście z dodatkiem twarogu. W tym przypadku wybieramy szybkie ciasto ucierane, którego nie musisz zagniatać ani wyrabiać ręcznie. Dla podkręcenia smaku dodaj do ciasta odrobinę skórki cytrynowej, a śliwki posyp szczyptą mielonego cynamonu.
Polecam.
Odsłon: 1038
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 812
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 1038
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 812
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 111
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170°C, a blaszkę (24 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. W misie robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodaj olej i mleko, po czym zmniejsz obroty miksera i sukcesywnie dodawaj mąkę. Gęste ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj szpatułką.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki. Umieść śliwki na powierzchni ciasta, układając je ciasno obok siebie (skórką do dołu). Owoce posyp szczyptą cynamonu.
W misce wymieszaj posiekane masło, mąkę i cukier, po czym rozetrzyj w palcach, aby powstały grudki. Wysyp kruszonkę równomiernie po całym cieście i wstaw blaszkę do pieca na ok. 40 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij placek, ostudź i podawaj. Możesz zaserwować ciasto samodzielnie lub z gałką waniliowych lodów.