Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5223
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 228
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5223
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 58
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 228
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła zrób dość grubą kruszonkę, rozcierając między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rozwałkowane schłodzone ciasto, formując dość wysoki brzeg. Na cieście układaj obok siebie śliwki (skórką do dołu), lekko dociskając. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz w 175°C około 35 minut. Jeszcze gorące posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.
! Warto wykorzystać białka i ubić je na sztywno z czterema łyżkami cukru. Pianę wykładamy na śliwki i posypujemy kruszonką.
ok. 45 minut • Porcja 275 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 18 porcjiŹródło: Kobieta i życie