Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5293
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5293
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Składniki
Ciasto: masło posiekaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj masło, jajko oraz 1 łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Jeśli nie chcą się połączyć, dolej odrobinę wody. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy foremki, przykryj folią i schładzaj w lodówce przez 30 minut. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoce rozłóż na spodzie formy. Na patelni stop cukier. Wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny i wodą. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel. Domieszaj masło, polej gruszki.
Owoce przykryj ciastem i dociśnij. Piecz przez 30 minut w 200oC. Przykryj talerzem, odwróć do góry dnem. Gruszki oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj