Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słowiańskie ciasto drożdżowe bez użycia blaszek, tortownic. To jest wersja z twarogiem i powidłami.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Składniki
Talerz obwód 20 cm. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 0,5 -1 godziny ). Nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem i żółtkiem . Blachę od piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy centralnie na blachę i formujemy okrąg minimum 26 cm. No środku koła kładziemy talerz a wokół niego wycinamy paski 36 sztuk. Po 3 paski na jeden płatek. Środkowy pasek skręcamy dwa razy i podwijamy do środka, dwa wokół niego łączymy ze sobą. Po zrobieniu wszystkich płatków zdejmujemy talerz i ręcznie spłaszczamy ciasto tworząc niewielką górkę wokół płatków. Wgłębienie smarujemy cienką warstwą powideł, potem nakładamy twaróg.
Ciasto pieczemy w 180 C około 15-20 minut. Po wyjęciu płatki smarujemy rozrzedzonymi powidłami.