Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś trzeba zrobić z tymi świątecznymi pierniczkami. Prosta sprawa. Pyszne ciasto.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Pierniczki rozdrobnić najbardziej jak to możliwe. Każdy sposób dobry. Można zetrzeć na tarce, rozdrobnić w mikserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mielone pierniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Usztywniać cukrem i dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z mieszanką mielonych pierników i mąki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić i dodać nutellę i tężejącą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Tężejącą wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia. Do konfitury dodać 400 ml gorącej wody i galaretkę pomarańczową. Jeśli galaretka słabo się rozpuszcza to podgrzać, ale nie gotować. Wystudzić i wylać na ciasto. Pozostawić do całkowitego stężenia. Gotowe.