Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ucierane z bezą"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 150
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 835
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 150
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 835
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 0,80 zł
Śliwki myjemy, drylujemy. Stopione masło chłodzimy. Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru pudru. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy mleko i mieszamy, aż się połączą.
Do ciasta dodajemy utarte żółtka, masło i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Przekładamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy i podpiekamy 30 minut w temperaturze 160oC.
Gdy ciasto przestygnie, układamy na nim śliwki. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na sztywno. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyciskamy na wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji189 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia