Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto wianek z jagodami"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9890
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 540
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9890
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 540
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Składniki
Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej, dodaj jajka, cukier, sól, wlej mleko z drożdżami. Wyrabiaj ciasto dłuższą chwilę. Przykryj, odstaw.
Ciasto rozpłaszcz na blacie, tworząc prostokąt. Posmaruj dżemem, zwiń w roladę, rozciągnij ją delikatnie i skręcaj. Formuj wianki. Przełóż do okrągłej, natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, zlep końce. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Cukier puder przesiej, rozetrzyj z wodą, dodaj aromat, polej wystudzone ciasto, posyp migdałami.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień