Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularna Wiewiórka czyli pyszne wilgotne ciasto z orzechami, jabłkami, czekoladą oraz suszoną żurawiną /można ją zastąpić rodzynkami/. Proste ciasto, które zawsze się udaje:)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1984
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1984
Składniki
Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki godzinkę wcześniej by miały temperaturę pokojową. Do jednej miseczki wkładamy żurawinę, drobno posiekane orzechy i czekoladę oraz jabłka pokrojone w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Do większego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Na wysokich obrotach ubijamy aż cukier się rozpuści.następnie do jajek dodajemy jogurt i olej i krótko ubijamy aż składniki się połączą. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy też żurawinę, jabłka, orzechy i czekoladę. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy. Dno formy do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy. Do przygotowanej formy przekładamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy 40 min. - do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy według uznania - ja oprószyłam cukrem pudrem.