Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z aromatycznym lukrem cytrynowym"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 42
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 74
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 42
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 74
Składniki
ok. 60 minut
Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać 6 g skórki z cytryny i kolejno wbijać jajka. Ucierać mikserem, aż wszystkie dobrze się połączą. Mą kę przesiać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy.
Blachę (32x39 cm) natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 25 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmarować nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do zastygnięcia.
Cytrynę obrać, usunąć białą skórkę, przekroić, pociąć w cieniutkie plasterki. Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do szprycy cukierniczej. Wystudzony placek pokroić na porcje. Każdą udekorować rozetką bitej śmietany i plasterkiem cytryny.Źródło: Życie na gorąco