Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z bezą kawową"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukry, żółtka, margarynę i śmietanę. Szybko wyrabiam ciasto. Chłodzę je w lodówce (20 min), po czym wylepiam nim blaszkę (23x39 cm). wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 min w temp. 180oC.
W tym czasie przygotowuję masę truskawkową. Truskawki myję, osączam z wody, usuwam szypułki, kroję na połówki. Wkładam je do garnka, zalewam 1/2 szklanki wody, wsypuję cukier i gotuję na małym ogniu 3 min, aż cukier się rozpuści.
Budyń rozprowadzam w 1/2 szklanki wody, tak, żeby nie było grudek. Wlewam do truskawek i, stale delikatnie mieszając, gotuję jeszcze 2 min. Masę lekko przestudzam i rozkładam na podpieczonym kruchym spodzie.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Wsypuję cukier puder i miksuję. Kawę rozpuszczam w łyżce gorącej wody, studzę i cienkim strumieniem wlewam do bezowej masy, mieszam. Rozkładam ją na cieście. Piekę je 25-30 min w temp. 170oC.Źródło: Kobieta i życie