Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. Jagody miałam mrożone. Oczywiście rozmroziłam je, a nadmiar soku odsączyłam na sicie. Myślę, że wkrótce ten wypiek powtórzę, ale już z tegorocznymi jagodami.
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 79
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 638
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 79
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 638
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder i suche składniki. Całość wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone w drobną kostkę masło. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3), a każdą część zawinąć oddzielnie w folię i dać do zamrażarki na pół godziny. Przygotować foremkę o wymiarach 24x28 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć tymi wiórkami dno. Następnie podpiec ten spód ciasta w nagrzanym piekarniku w 180 st. C jakieś 15-20 minut. Wystudzić ciasto. Ubić pianę z pięciu białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Potem wmieszać łopatką budynie. Jeżeli budynie są z cukrem można dać do piany nieco mniej cukru pudru. Tak przygotowaną piankę budyniową wyłożyć na podpieczony spód. Na piankę rozłożyć jagody. Na jagody zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.